Футзал VS. футбол | Играй с приятели в Спорт Олимпик

Популярността на спорта футзал все повече и повече нараства. Това е така, тъй като мнозина осъзнават колко забавен, вълнуващ и интензивен вариант на футбола е той.

 

Да, точно така! Футзалът е разновидност на футбола. И макар и двата спорта да имат един и същ основен принцип – всеки отбор се стреми да победи срещуположния, отбелязвайки повече голове, то има доста съществени разлики между тях.

 

И ако досега си се чудил какви точно са разликите и особеностите при футзал и футбол, то тук ще ги откриеш!

 

Футзал или футбол - какви са разликите?

 

Името футзал идва от испанското fútbol sala или fútbol de salón и от португалското futebol de salão. Терминът обикновено се превежда като „футбол на закрито“ и в по-буквален превод - „футбол в зала/салон“. И така неговото име ни разкрива и същината на този спорт – футбол, който се играе в закрита спортна зала. 

 

И традиционният фубол, и футзалът са отборни спортове, които са изключително популярни сред младите. Но в страни като Бразилия, Аржентина, Испания и Португалия младежите прекарват цели дни в залите по... футзал. Изненадващо, нали? А още по-интригуващо е, че някои от най-известните футболни имена като Роналдо, Меси и Неймар водят уменията си именно от игрите по футзал, след което се превръщат в звездите на футбола. Запалихме ли пламъка у теб?

 

Е, време е да преминем към ключовите разликите между футбол и футзал:

 

  • Терен

Както стана ясно, една от най-отличителните разлики е теренът, на който се играят тези два спорта. 

 

Футболът се играе на открит терен с по-мека тревна настилка, докато футзалът в закрита зала с твърда настилка. Разликата при размера на двата терена също е ключова – стандартният футболен терен е с големина 105/68 метра, докато този за футзал е с размери 40/20 метра. Тези размери показват, че той е значително по-малък, което създава условия за доста вълнуваща игра. 

 

По-малкият размер на полето гарантира, че играта на футзал е бърза, интензивна и крие много повече възможности за отбелязване на голове. Играчите имат съвсем малко пространство, нужно е да правят много по-къси пасове и да реагират съвсем бързо, тъй като топката може да дойде почти по всяко време и отвсякъде.

 

Е, досещаш ли се какво е нужно при спорт с толкова малко пространство за контрол на топката? Разбира се, нужна е блестяща техника. Фузалът тренира ключови качества при спортуващите, затова и той често е наричан – играта, която подобрява контрола отблизо.

 

  • Играчи

Един футболен отбор се състои от 11 играчи, докато този при футзал се състои само от 5. Интересното тук е, че при футболната игра са разрешени 5 смени по време на мач, докато при футзала се допускат неограничен брой смени.

 

  • Топка

Футболната топка е с размер 5, докато стандартната топка за футзал е по-малка – размер 4. Отличителното при нея не е само големината, а също нейният отскок и тежест. Футзалната топка е по-тежка и стои на терена доста по-добре от футболната. Тя също има около 30% по-малък отскок от тази за футбол. Тези нейни характеристики правят контрола върху нея доста по-лесен. А това е от основна важност за играене на сложна спортна игра на съвсем малък терен.

 

  • Врата

Футболната врата е широка 7 метра и висока 2 метра, докато вратата за футзал е с по-малки размери – 3 метра широчина на 2 метра височина. 

 

Благодарение на малките размери на вратата за футзал, вратарите могат с лекота да достигнат до почти всеки неин ъгъл. Това, разбира се, е съществено за самата игра – противниковият отбор доста трябва да се потруди, за да отбележи гол. И не само – ударите трябва да са силни и да идват с елемент на изненада, за да имат шанс да бъдат успешни. Въпреки това, интересен факт е, че доста повече голове се бележат при футзален мач, отколкото при футболен. 

 

  • Полувреме

Продължителността на футболна игра е 90 минути, като всяко полувреме е по 45 минути. А времето за игра по футзал е 40 минути, като всяко полувреме е 20 минути. 

 

Това са само част от разликите между тези вълнуващи и така любими отборни спорове. Има редица разлики и по отношение на съставянето на тактика за играта, позиционирането на играчите и необходимите умения. Въпреки това, основите на двете игри са сходни и това прави футзала чудесна възможност за игра за любителите на футбола, както и обратното. Едно е сигурно – и двата спорта ще изградят у теб различни качества и умения. А притежавайки ги – това ще те направи блестящ играч, без значение дали се намираш на малкия или големия терен.

 

Е, коя топка взимаш?

 

Играй футзал с приятели в спортна зала Спорт Олимпик

 

Спортна зала Спорт Олимпик предлага чудесни условия за игра на един от най-вълнуващите отборни спортове – футзал. Ако добре познаваш този спорт – събери своя отбор и елате, за да изиграете най-паметните си игри при нас! А ако досега не си се докосвал до този интересен спорт – сега е точното време да го направиш! Защо ли?

 

Защото спортуването в спорна зала Спорт Олимпик СЕГА е на ПРОМО цени!

 

Най-добрите цени ще си заслужат ПЪРВИТЕ 10! Първите 10, които запазят нашия футзал терен, могат да го направят на цена от 70 лв. на астрономически час. След това ПРОМО цената на абонаментите ще бъде 75 лв. на астрономически час. И още нещо – предложението важи при абонамент от минимум 4 посещения в месеца (по минимум 1 посещение на седмица), вместо редовната цена от 90 лв. на час.

 

Е, ще бъдеш ли от първите 10, които с олимпийска бързина ще изпреварят останалите и ще грабнат най-добрата промо цена? Как да го направиш? Позвъни на +359 888 88 11 02 и запази нашия терен за футзал! Гарантирай си месец незабравимо преживяване с приятели в залата по футзал на най-добра цена. И си заслужи титлата Олимпиец! 

 

Заключение

 

Усети ключовите разлики между футбол и футзал, като се докоснеш до красотата на тези два спорта. Ако все още не си опитал да поиграеш футзал с приятели, то не чакай повече. С тази страхотна игра ще се радваш на повече докосвания на топката, повече активност, повече удари и повече голове. Може ли да не ти хареса? И ние знаем отговора!

 

Последвай ни във Facebook и Instagram, за да продължаваме да си говорим за... СПОРТ!